Българският лекарски съюз предвижда да въведе строги правила и регистър на лекарските грешки...

Българският лекарски съюз предвижда да въведе строги правила и регистър на лекарските грешки.


Новината дойде от кръгла маса в деня на здравния работник. Там беше и доктор Христо Спасов от Кюстендил, който е осъден за смъртта на пациент.


Той обаче е убеден в своята невинност и 11 години по-късно е решил да заведе дело в Страсбург, за да изчисти името си.


През 2007 година д-р Спасов е осъден на осем месеца затвор с три години изпитателен срок и забрана да упражнява професията си за шест месеца. Той трябва да заплати и обезщетение от 80 хиляди лева на родителите на починалия пациент. Продължава да живее в Кюстендил, но вместо в хирургията е в Спешна помощ.


През 2000 година д-р Спасов оперира 24-годишен младеж, постъпил с остра форма на перитонит. На 11-тия ден момчето напуска болницата в добро състояние. Няколко дни по-късно след усложнения е приет в софийска болница.


Д-р Спасов смята, че е изкупителна жертва на свои колеги медици - вещи лица по делото, които са обвинили него за грешката на екипа от софийската болница.


На първа инстанция лекарят е признат за невинен. Втора инстанция обаче решава, че причината е забавянето на операцията в Кюстендилската болница.


В Кюстендил е събрана подписка от 5000 души с искане за нова съдебно-медицинска експертиза. Д-р Спасов е информирал прокуратурата за допуснати грешки в досъдебното производство, но от прокуратурата не са реагирали.