До тази ситуация се стигна, след като 200 от демонстрантите започнаха да блокират улиците в центъра със строителни материали...

Мирен протест на студенти в испанската столица Мадрид завърши с безредици и арести. До тази ситуация се стигна, след като 200 от демонстрантите започнаха да блокират улиците в центъра със строителни материали.  


Блокирането на улиците от страна на студентите разгневи жителите на Мадрид, които се опитваха да се придвижат с автомобилите си. Това наложи намесата на полицията, която се опита да разпръсне протестиращите младежи.


Повече от 1000 студенти се бяха събрали в центъра на испанската столица, за да протестират срещу плановете на правителството за съкращения в бюджета и срещу недостатъчния брой работни места.
Демонстрацията премина под мотото \"Без дом, без работа, без пенсия, без страх\". Тя беше организирана от организацията \"Младежи без бъдеще\".


Тя беше първият координиран протест срещу ограничаване на разходите и пенсионните реформи, приети от социалистическото правителство на премиера Хосе Луис Запатеро. Младежите настояват, че реформите увеличават несигурността сред работниците и страха от уволнение.

 

Наблюдатели припомнят, че Испания е държавата с най-голяма безработица в Еврозоната - 20 процента. Младежите до 25 години са най-тежко засегнати и 40 на сто от тях не могат да намерят препитание.