Целта му е прекратяване на конфликта. Президентът на Южноафриканската република, който е в Триполи обяви, че екипът на Съюза ще представи документа и на бунтовниците в Бенгази...

Либийското правителство е приело мирния план на Африканския съюз, чиято цел е прекратяване на конфликта. Президентът на Южноафриканската република, който е в Триполи обяви, че екипът на Съюза ще представи документа и на бунтовниците в Бенгази.


Основен момент в него е незабавно спиране на огъня. Планът на Африканския съюз предвижда диалог между бунтовниците и правителството за политическо решение на кризата.


Документът призовава още за безпрепятствено допускане на хуманитарна помощ, както и защита на чужденците. Представител на опозицията обяви, че ще разгледат внимателно плана. Той обаче беше категоричен, че няма вариант МуАмар Кадафи и синовете му да останат на власт.


Представител на Африканския съюз допълни, че вариантът полковникът да предаде властта е бил обсъждан, но отказа да съобщи повече подробности. В мисията на Африканския съюз се включиха президентите на четири държави - Южна Африка, Мавритания, Мали и Конго, както и външния министър на Уганда. Те имаха одобрението на Европейския съюз да посредничат при решаване на кризата в Джамахирията.


Междувременно продължават въздушните удари на НАТО. Алиансът обяви, че само вчера е унищожил 25 танка на правителството. 11 от тях били ударени край град Аждабия, а други 14 в района на Мисурата.