В района беше издадено предупреждение за цунами. Очаква се вълната да бъде с височина 1 метър, съобщиха властите...

Ново земетресение със сила 7.1 по Рихтер разтърси Япония. В района беше издадено предупреждение за цунами. Очаква се вълната да бъде с височина 1 метър, съобщиха властите.


Заради земетресението временно бяха евакуирани работниците от ядрената централа \"Фукушима\". Трусът е бил усетен и в столицата Токио, където високите сгради са се разтресли силно.


Епицентърът отново е бил в префектура Фукушима, на 10 километра дълбочина, съобщиха сеизмолози.


Международното летище \"Нарита\" в Токио беше затворено за кратко, за да бъде проверена пистата му за евентуални пукнатини от труса.

 

В цяла Япония с едноминутно мълчание беше отбелязана паметта на жертвите на труса и цунамито, разрушили страната точно преди месец. Точно в 14 часа и 46 минути местно време - часа, когато стана бедствието - хиляди хора наведоха глава, за да почетат загиналите.

 

По последни данни броят им е 28 хиляди. Други 150 хиляди са без дом. Експертите продължават опитите си да овладеят атомната централа \"Фукушима\".

 

Правителството съобщи, че ситуацията там е под контрол и в момента рискът за изтичане на радиоактивни материали е далеч по-малък, отколкото беше преди седмица. В открито писмо премиерът Наото Кан благодари на хората по света за подкрепата, която е дала надежда на народа му в този момент на отчаяние.