Нарушилите на закона ще бъдат глобявани със 150 евро, ще полагат общественополезен труд и ще трябва да преминат задължителен курс по граждански права...

Във Франция влезе в сила забраната за носене на традиционното женско мюсюлманско облекло - бурка на обществени места. От днес вече е незаконно жените да ходят с напълно покрити лица. Нарушилите на закона ще бъдат глобявани със 150 евро, ще полагат общественополезен труд и ще трябва да преминат задължителен курс по граждански права.  


Постановлението беше прието през октомври, но правителството даде шест месеца гратисен период преди документът да влезе в сила. Криминализира се принуждаването към носене на облекло, което скрива изцяло лицето на жената. То се наказва със затвор до една година и 30 хиляди евро глоба.


Ако принудата е оказана върху малолетно лице - наказанието е двойно: две години затвор и 60 хиляди евро глоба. Опонентите на забраната я нарекоха дискриминация. Поддръжниците й пък смятат, че тя допринася за сигурността и дава повече свобода на жените. Френското правителство обяви, че носенето на дрехи, които покриват изцяло лицето е \"нова форма на робство, която републиката не може да приеме\".