За бунтовниците реален мир може да има само при изпълнение на условието за незабавно оттегляне от властта на полковника и неговите приближени, а такава точка в изготвеното мирно споразумение липсва.

Посредничеството на Африканския съюз за постигане на незабавно спиране на огъня в страната най-вероятно ще е безплодно.

Делегацията от държавните глави на Южна Африка, Мавритания, Мали и Конго, и външния министър на Уганда не можа да убеди съпротивата да сложи оръжие. По-рано мирният план беше одобрен от Муамар Кадафи.

За бунтовниците спиране на бойните действия и реален мир може да има само при изпълнение на условието за незабавно оттегляне от властта на полковника и неговите приближени. Тъй като в евентуалното мирно споразумение, изготвено от Африканския съюз, подобна точка не фигурира, за опозицията то се превръща в неприемливо.

Планът за мир предвиждаше незабавно спиране на огъня, допускане на хуманитарна помощ, защита на чужденците, диалог между правителство и опозиция за политически реформи и спиране на въздушните удари на НАТО.

Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен потвърди, че операцията на пакта в Либия ще продължи, докато не бъдат изпълнени целите на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на насилието и гарантиране на сигурността на мирното население.

Расмусен се изказа скептично за искреността на Кадафи да приеме пътната карта на Африканския съюз, подчертавайки, че и имало няколко обявени прекратявания на огъня от страна на режима, които не са били спазвани на практика.