Убити са най-малко 11 души, обяви прокуратурата в бившата съветска република. Ранените са 126. От тях 22 са в тежко състояние.

Експлозията в метрото на столицата на Беларус – Минск - е терористичен акт, при който са били убити най-малко 11 души. Това обяви прокуратурата в бившата съветска република. Ранените са 126. От тях 22 са в тежко състояние.  


Взривното устройство е било с мощност, еквивалентна на 5 килограма тротил. Това обявиха експерти по сигурността от Беларус. Те съобщиха, че бомбата е била поставена под пейка на перона на метростанцията, която беше взривена. Освен експлозив, взривното устройство съдържало парчета арматурно желязо, пирони
и метални сачми. В момента на терористичната атака  в района на метростанцията е имало около 300 души.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че атентатът в метрото на Минск може би е организиран в чужбина. Той посети мястото на трагедията и поднесе цветя.

Събралите се почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание.

Лукашенко обяви, че е започнало разследване на терористичната атака. Той напомни, че трябва да бъде проверено дали атентатът в метрото има връзка с взрива на 3 юли 2008-а година в  Минск. Тогава самоделно устройство избухна в центъра на столицата по време на честванията на независимостта на бившата съветска република. При експлозията бяха ранени 50 души.