Криминално престъпление, грубо нарушение и потъпкване на европейските и българските закони. Такива коментари от съсловните организации предизвика репортажът, който ви показахме от смолянското село Селча...

Криминално престъпление, грубо нарушение и потъпкване на европейските и българските закони. Такива коментари от съсловните организации предизвика репортажът, който ви показахме от смолянското село Селча.

 

В училищната столова екип от американски доброволци стоматолози помогна на възрастни хора, които повече от 40 години не са посещавали специалист.


В сряда в \"Календар\" ви разказахме как само за седмица през импровизирания зъболекарски кабинет в родопското село Селча са преминали над 120 души. Извършени са над 1000 манипулации, като при десетки пациенти се наложило да бъдат извадени до девет зъба.


За да практикува в България, американски зъболекар трябва да премине през европейски процедури за легализация на професионалната му квалификация и още нещо. Да лекува пациентите си в лечебно заведение, а не в подвижен кабинет или, в случая, училищна столова.


България е на последно място в Европа по здравен статус, част от който са и правата на пациентите. Преди нас са Албания и Македония, които не са членки на ЕС.