Въпросът \"Кога последно ходихте на зъболекар\" предизвика усмивки по лицата на възрастните хора, усмивки, които сами по себе си отговориха на зададения въпрос...

И макар според институциите у нас тексаските лекари да са нарушили всички законови уредби, хората по селата са въодушевени от идеята да се срещнат със зъболекар. Ден след репортажа от село Селча наш екип посети други две села – Пишурка и Безденица. Те са само на 20 километра от градовете Лом и Монтана, но въпреки това, хората там не са сядали на зъболекарски стол повече от 20 години.


В Пишурка живеят около 200 души. По-голямата част от тях са гледали в новините как американски зъболекари преглеждат баби и дядовци в село Селча и са много въодушевени от видяното.


Въпросът \"Кога последно ходихте на зъболекар\" предизвика усмивки по лицата на възрастните хора, усмивки, които сами по себе си отговориха на зададения въпрос.


Всеки жител на Пишурка е намерил различен начин да се лекува – или оставят болните зъби да паднат сами, или пият аналгин, докато не им мине болката.


Село Пишурка обаче не е изключение, същата е ситуацията и в село Безденица, само на 20 километра от Монтана. И там не срещнахме човек, който скоро да е преглеждал зъбите си.


Тези хора не вярват, че ще се намери български зъболекар, който да отиде при тях и да им предложи преглед. Освен това споделиха, че нямат и излишни пари, които да оставят в кабинетите на стоматолозите. Именно заради това бяха изключително въодушевени от акцията на американските зъболекари – прегледите са безплатни, а и всеки има нужда от лечение.