Предварително си направихме списък. В него включихме седем продукта. Най-необходимите неща за Великден, без да се лишаваме от нищо, но и без да прекаляваме...

У нас седмица преди Великден цените на храните на едро остават стабилни, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


Колко ще ни струва празничната трапеза? Решихме да изчислим с каква сума трябва да разполага 4-членно семейство, за да спази традициите на Великден, като в сумата включихме и яйцата.


Предварително си направихме списък. В него включихме седем продукта. Най-необходимите неща за Великден, без да се лишаваме от нищо, но и без да прекаляваме. Избрахме произволен пазар в София и тръгнахме да купуваме.
Намерихме боя, която струва 35 стотинки, имаше и такава, която се продава за 5 лева. И тъй като пазаруваме с деца, няма как украсата да мине без стикери и лепенки. Стигнахме и до най-важния щанд- там, където се продават яйца.


Изчислихме, че за да има за всички в семейство от четирима души, е необходимо да се боядисат поне 40. После дойде ред на агнешкото. Предварително преценихме порциите и уточнихме, че ще ни трябват около 3 кг. Намерихме месото за 15 лева.


110 лева е общата похарчена сума. И тъй като цените навсякъде са различни, нямаме претенции, че сметката, която правим е общовалидна. Напомняме ви обаче, че според Министерството на земеделието най-скъпото агнешко месо може да стигне 15.90 лв. за кг, а най -големите яйца се продават за не повече от 27 стотинки.