Това каза в \"На четири очи\" министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му избраният консултант трябва да ни представи възможните сценарии, но решението какво ще се прави, е наше...

Ако се окаже, че финансовите параметри не излизат, просто сме дотук с проекта АЕЦ \"Белене\". Това каза в \"На четири очи\" министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му трябва да станат ясни две неща - икономически обоснован ли е този проект и каква е цената му.


Споразумението между НЕК и \"Росатом\" не беше злополучно, чрез него имаме възможност да си защитим интереса. Много е говорено за този проект, а реално никой не знае каква е цената, коментира той.


Според него политиката на страната ни в тази посока е напред, по успешния път, който е свързан с отстояване на интересите. Това явно не е правело дотук, смята Дянков.


Колко струва АЕЦ \"Белене\" още не се знае, още от 2006-а година се говори за това, но реално никой не знае стойността и на мен също това ми е интересно. Консултантите трябва да определят какви цени са възможни, подчерта министърът.


На въпрос защо банката консултант по проекта ще получи процент от реализирането му, той отговори, че банката има големи активи, работи по цделия свят, така че \"едва ли за тази малка сделка ще кажат \"хайде, ние ще си плюем на авторитета\". Те няма да кажат това е отговорът, това е решението. Консултантът ще представи възможните сценарии и ние ще преценим дали тези сценарии не уреждат\", обобщи Симеон Дянков.

 

Няма причина цените на горивата да се променят драстично, прогнозира финансовият министър.