Гражданския потенциал трябва така да се обедини, че да можем взаимно да си помогнем и да се подкрепим в това да защитим правата си, смятат от неправителствената организация \"ДНЕС\".

Подавайте жалби, следете правата си, не сключвайте договори, които не са проверени.  и се съветвайте с адвокати, за да не бъдете лъгани. Това е призивът на Гражданско движение за национално единство и спасение \"ДНЕС\", които наблюдават огромния наплив от жалби срещу монополистите в страната.

 

Гражданско движение \"ДНЕС\" е структурирано именно срещу тях - така наречените естествени монополи, заяви Анджелика Цокова – член на координационен съвет към движението. Под естествени монополи се има предвид електроразпределение, газово снабдяване, топлофикация, ВиК, разясни още тя.

 

След учредяването на инициативата е направена подписка в цялата страна, подписана от между 500 000 – 700 000 жители, които подкрепят исканията на \"ДНЕС\". В края на декември подписката е внесена в Народното събрание, а към момента са пуснати писма до комисиите към Народното събрание, касаещи мобилните оператори от една страна, а от друга страна електроенергетиката.

 

Ответната реакция на Народното събрание е обещание, че всички искания на граждани ще бъдат приети и коментирани, за да бъдат направени нужните законодателни проблеми.

 

В рамките на един месец има спечелено дело в Добрич на първа инстанция срещу E.OН, заявиха от \"ДНЕС\" и допълниха, че до месец ще има и още.

 

Страшно много българи вече са се събудили, заяви адвокатът Здравка Атанасова.

 

Според членовете на неправителствената организация \"ДНЕС\", хората започват да мислят все по-малко само за себе си. За това говори и участието на много известни личности, които са застанали на страната на гражданите, занимават се с организацията и пътуват заедно с тях в страната.

 

Ирена Пейкова, координатор към неправителствената организация \"ДНЕС\", заяви, че първата крачка да отстоиш своето собствено право е на самия човек. Хората не искат да потърсят решение на техния проблем, а решение винаги се намира. Точно затова ние предлагаме безплатни консултации с юрист. Гражданския потенциал трябва така да се обедини, че да можем взаимно да си помогнем и да се подкрепим в това да защитим правата си. Когато човек има проблем с надписани сметки, трябва да се обърне към услугите на адвокат, за да бъде адекватно посъветван. Проблемът е, че ние само се оплакваме, а дори не подаваме жалби, а това е първото нещо, което можем да направим.

 

Това е страшно – човек да мисли, че от него нищо не зависи, допълни още Ирена Пейкова.

 

Над 16 хиляди граждани са се свързали с движение \"ДНЕС\", за да изкажат своето оплакване. Мобилните оператори и \"Топлофикация\" водят в негативната статистика. 

 

Можеш ли да бъдеш щастлив в една страна, пълна с проблеми и гледайки толкова нещастни хора около себе си? Това попита Силвия Кацарова, която допълни, че въпреки всичко е обнадеждена.

 

Ако и вие имате проблеми с надписани сметки, може да се свържете с \"ДНЕС\" на тяхната гореща телефонна линия - 843 53 56 – за цялата страна.