Спорът е за това какви действия да бъдат предприети спрямо бежанците, които пристигат в Европа през средиземно море.

Обтегнати отношения между Франция и Иоталия през последните дни. Двете държави експулсират взаимно имигранти от Северна Африка. Спорът е за това какви действия да бъдат предприети спрямо бежанците, които пристигат в Европа през средиземно море.
  
Френски полицейски автомобил пресича спокойната граница с Италия, за да върне двама имигранти. Малко след това, италианска полицейска кола откарва във Франция няколко бежанци. Тази размяна става на фона на нарастващото напрежение между Рим и Париж за съдбата на хиляди хора, които бягат от безредиците и боевете в собствените си държави.

В знак на протест срещу действията на Франция, Италия спря временно влаковете за тази страна. Рим настоява, че не получава помощ от Европейския съюз за хилядите имигранти от Тунис, които пристигат на остров Лампедуза. Италия започна да издава на бежанците временни разрешения за пребиваване и пътуване в Шенген.

Франция вече изпрати протестна нота до външното министерство в Рим, а Германия критикува остро действията на италианското правителство.