Около 600 000 спасители, известни като ликвидатори, са изпратени в Чернобил в годините след бедствието, работейки при изключително опасни условия, за да изчистят заразените отломки. Телата им пазят спомена от \"нещо, което цивилизацията не беше виждала никога\"...

Около 600 000 спасители, известни като ликвидатори, от Беларус, Русия и Украйна бяха изпратени в Чернобил в годините след бедствието, работейки при изключително опасни условия, за да изчистят заразените отломки.


\"Видях нещо, което цивилизацията не беше виждала никога преди, дори работната техника не можеше да работи на това място заради радиацията, а те изпратиха хора. Беше толкова опасно, че хората не можеха да останат повече от 20 до 40 секунди, в противен случай се заразяваха напълно\", разказва един от първите фотографи, пристигнали на мястото на трагедията.


Много от първите ликвидатори, изпратени в Чернобил, вече не са между живите, а оцелелите - работници или местни жители, сега страдат от различни заболявания.


\"Радиацията изгори лицето и гърлото ми, сега едва успявам да преглъщам\", разказва пенсиониран санитарен работник, изпратен на мястото на инцидента часове след експлозията.


Сега той страда от десетки заболявания, всички в резултат на излагането му на радиация, и трудно успява да си купува многобройните скъпи лекарства, от които се нуждае.


25 години по-късно обаче ликвидаторите са категорични, че без съмнение биха се върнали отново, за да спасят страната си. /БГНЕС