\"Ако някой ми каже как логически тези 3 мерки ще повлияят на цената на горивото на колонка, ще му се поклоня на колене\" - заяви зам.-председателят на съюз \"СИЛА\" - организатор на третия протест срещу цените на горивата.

На 28 април ще се проведе поредният протест срещу високите цени на горивата, организиран от съюз \"СИЛА\". Говорителят на съюза Славян Желязков заяви,  че \"СИЛА\" работи за това да има пазар и малките бензиностанции да функционират нормално. Според него, това не може да се случи, ако има монопол на Лукойл.

В студиото Красимир Лалов – зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи, заяви, че ще подкрепи протеста срещу високите цени на горивата, за разлика от другия гостуващ – Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния автотранспорт, който твърди, че е постигнато съгласие с правителството.

След отправено предположение, че Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт няма да подкрепи протеста на 28 април заради предварително договорена игра в полза на правителството, Столарски го отрече.

Има разминаване в предварителните цели и разговори, заяви Красимир Лалов, който е бил изключен от финалните преговори между превозвачите и автомобилни транспорт. Той настоява за възстановяване на ДДС на всички трети страни, както е според изискване на европейските директиви за равнопоставеност на третите лица, вместо възстановяване на ДДС за физически и юридически лица от Република Турция, каквото гласи споразумението в момента.

\"Какво стана с македонците, сърбите и  молдовците? Къде отиде равнопоставеността?\" – запита зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи.

Основният сблъсък между Красимир Лалов и Миролюб Столарски се състоя в това с какво приетите мерки ще намалят цените на горивата у нас.

Позицията на Миролюб Столарски е, че две мерки пряко влияят на цената на горивата – едната е тази, която е свързана с биогоривата, и която ако бъде изпълнена ще доведе до спад на дизела с минимум 6 стотинки.

Лалов побърза контрира, че тази конкретна мярка не фигурира в протокол и заяви, че е нужно да има документ, който да показва какво са се споразумели двете страни – кой какво ще направи и какъв срок.

Според Миролюб Столарски, по-важно е да се наблюдава конкретно свършената работа, а не това, което е записано по документи и допълни, че на второ четене вече е гласувано отлагането на биокомпонента, промяна на закона за данъчните складове, както и връщането на ДДС-то на турските превозвачи.

Чавдар Здравков - зам.-председател на \"СИЛА\", се включи в пряка телефонна връзка в разгорещения дебат – \"Ако някой ми каже как логически тези 3  мерки ще повлияят на цената на горивото на колонка, ще му се поклоня на колене. Ако има нещо друго договаряно –  няма го черно на бяло\". 

 

Дали трябва да ходим с туби да си внасяме гориво и да си плащаме акциза на границата, не стана ясно. Припомняме ви, че следващият протест срещу високите цени на горивата ще бъде на 28 април.