В последните седмици суровият петрол е поскъпнал реално само с около 1%, така че цените на горивата у нас не трябва да имат съществена промяна след мораториума...

В последните седмици суровият петрол е поскъпнал реално само с около 1%, така че цените на горивата у нас не трябва да имат съществена промяна след мораториума.

 

Това коментира в \"Здравей, България\" икономистът от \"Индъстри Уоч\" Лъчезар Богданов.


\"Това обаче, което продължава да е важно, е, че България не може да се изолира от световната икономика и ако утре цената на суровия петрол поскъпне драстично, отново ще имаме ценови шок на горивата у нас и никакъв мораториум или други подобни PR акции няма да спасят българските потребители\", на мнение е Лъчезар Богданов.

 

Според него няма логика цените да се вдигнат рязко след края на мораториума. В краткосрочен план основната движеща цена е промяната на цената на глобалните пазари.

 

Ако има поредно повишаване на цената на петрола на международните пазари, икономистът не препоръча сключването на още един мораториум, защото това е директно фиксиране на цените на един пазар, който би трябвало да е свободен и да има конкуренция.