При царските венчавки обикновено младоженците дори не се познавали. Това разказа в \"На кафе\" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей...

Всички бракове през първото и през второто българско царство, са били политически. До приемането на християнството сме се женили помежду си, но обикновено за аристократични родове. Не знаем името на нито един от българските канове. Това разказа в \"На кафе\" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.


Външнополитическите сватби гарантират мира между държавите. Подобни сватби все пак са много тъжен факт, коментира Димитров. Има една песен на Алла Пугачова, че кралете могат да правят всичко, само не и да се женят по любов, вметна Цветан Кьосева, зам.-директор на Националния исторически музей.


По думите на Божидар Димитров при царските венчавки обикновено младоженците дори не се познавали. Жените пристигали с кораб или в Несебър, или в Созопол, ако не ги чака царят, който ще се жени за тях. Обикновено както и да се казват жените, са получавали името Ирина, което значи \"мир\".