Много деца живеят в бедни семейства, родителите им са безработни и често се налага те също да се включат в изкарването на прехраната...

 97 ученици в Шуменска област са отпаднали от образователната система през миналата учебна година. Социални и семейни са основните причини, заради които децата напускат училище. Много от тях живеят в бедни семейства, родителите им са безработни и често се налага те да се включат в изкарването на прехраната.

Училищния чин вече е в мечтите на 17-годишната Ани от шуменското село Вехтово. След като завършила осми клас спряла да учи, тъй като родителите й нямали възможност да я изпратят в Шумен, за да продължи средното си образование. Спрели я, защото има брат и сестра също ученици - в шести и седми клас.

Ани, както много други български ученици е спряла да ходи на училище заради липса на средства. Ако родителите й имаха достатъчно пари, тази година тя щеше да бъде абитуриентка.

Преди два месеца родителите й заминали да работят в Гърция заради по-малките ученици, които засега учат в село Друмево.

Често заради безпаричие пропускат училищните часове. Ани се надява родителите й да си намерят постоянна работа, да пращат пари, за да могат брат й и сестра й да завършат поне осми клас.

Тя все още мечтае за средно образование и казва, че ако има възможност отново ще седне на училищната скамейка.