Това става почти 10 години след атентатите от 11 септември 2001-а година срещу Световния търговски център и Пентагона, при които загинаха 3 хиляди души...

Осама бин Ладен е бил убит, съобщи американският президент Барак Обама. 


Това става почти 10 години след атентатите от 11 септември 2001-а година срещу Световния търговски център и Пентагона, при които загинаха 3 хиляди души. 


Лидерът на Ал Кайда е бил убит в имение в покрайнините на пакистанската столица Исламабад при американска бомбардировка преди седмица. Това е станало в рамките на специална операция, проведена в сътрудничество с пакистанските служби. Спецакцията е започнала, след като Съединените щати са събрали достатъчно разузнавателни данни, че това е именно терорист номер едно. Операцията е била наредена лично от президента Барак Обама. При нея няма пострадали или убити американски войници. 


Осама бин Ладен беше номер едно в списъка на най-издирваните престъпници, но досега той винаги е успявал да избяга. Смяташе се, че Осама се укрива в район на границата между Пакистан и Афганистан. 


След смъртта му нападенията на Ал Кайда няма да приключат, предупреди в извънредно изявление президентът Барак Обама, като благодари на военните, извършили операцията. 


На световните пазари американският долар се повиши спрямо еврото и японската йена веднага след като стана ясно, че Осама бин Ладен е бил убит и новината за извънредна пресконференция на президента Барак Обама.

 

Тялото на Осама бин Ладен е било откарано в Афганистан, а след това погребано в морето, съгласно ислямските традиции, съобщиха американски източници.