За да се включите в програмата, в последните шест месеца трябва да сте плащали редовно осигуровки. Това ви дава право на 10 дни почивка в 43 балнеокомплекса...

 

От днес започват евтините почивки по програмите за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт. От намалението ще могат да се възползват 38 хиляди работещи българи. 


За да се включите в програмата, в последните шест месеца трябва да сте плащали редовно осигуровки. Това ви дава право на 10 дни почивка в 43 балнеокомплекса. Всичките те са разположени в райони с минерални извори. Тази година от евтините почивки ще могат да се възползват около 38 000 души. За да кандидатстване ви трябват няколко документа - направление от личния лекар, което трябва да е издадено най-много 30 дни преди самата почивка; удостоверение за платени осигуровки, както и медицинска документация за самото заболяване. 


В програмата могат да се включат и работещи пенсионери с редовни осигуровки. В сайта на института има списък с болестите, за които имаме право да участваме в тази програма.

 

Стартът на програмата е днес, но в санаториума в Баните вече са резервирани половината  от 100-те легла за първата смяна. Още 200 резервации са направени за следващите смени. Директорът на болницата казва, че всеки ден се обаждат по 30-40 души, за да си запазят места. Ако човек дойде по програмата на НОИ, трябва да доплати 170 лева – или половината от цената на свободен прием в санаториума.

Захари и Петър са тук по клинични пътеки. От сега обаче обмислят да се върнат за лечение по програмата на НОИ, тъй като пътеките  по здравна каса вече са изчерпани до края на годината.

Заради огромния интерес към  програмата от днес в санаториума са разкрити още 50 нови легла. Така  от болницата са убедени, че ще успеят да приемат всички одобрени по програмата.