Икономистът Емил Хърсев обясни в „Здравей, България, че това поскъпване не е уникално за България, то се наблюдава в целия свят и е започнало още преди кризата. Цените по света са свързани, отбеляза той..

 

Според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за една година у нас цените на хранителните продукти от първа необходимост са поскъпнали доста. 


Икономистът Емил Хърсев обясни в „Здравей, България, че това поскъпване не е уникално за България, то се наблюдава в целия свят и е започнало още преди кризата. Цените по света са свързани. Дори Русия не е в състояние да удържи вътрешното си ценово ниво и се налага да прилага драстични мерки, коментира той.


По думите му българският производител може да е произвел нещо по-евтино, но ако световните цени са високи, той ще се ориентира по тях. 


Какаото, например, е поскъпнало с над 100%, отбеляза икономистът. У нас захарта е поскъпнала по-малко отколкото в световен мащаб. 


Ако реализацията в големите вериги за земеделските производители е неизгодна, винаги има начин да се изнесе продукцията, обясни Хърсев.