Независимо дали го усещаме, членството в Европейския съюз промени стандарта и живота ни в последните години...

У нас отбелязваме Деня на Европа. Независимо дали го усещаме, членството в Европейския съюз промени стандарта и живота ни в последните години.

 

4 години по-късно. Какво спечелихме и какво изгубихме, съгласявайки се да спазваме единната европейска политика и изискванията на съюза?

 

Започнахме да пушим по-скъпи цигари и да пием по-скъп алкохол. За 4 години най-масовите български цигари скочиха с около 2.50 лева.

 

Акцизите на тези продукти се вдигаха на няколко пъти и ще продължат да растат поне до 2013 година, когато трябва да достигнем нивата, определени от Европейския съюз. Същото се случва и с горивата.

 

По-скъпо става и електричеството заради споразуменията ни с Европейската комисия за използването на възобновяеми енергийни източници. Други договорки, още преди членството ни, пък затвориха реактори на АЕЦ \"Козлодуй\".

 

По-евтини обаче станаха телефонните разговори от чужбина през мобилните оператори. Пак по настояване на Европейския съюз операторите бяха задължени да спазват таван в цените на роуминга.

 

Европа ни позволи да развиваме инфраструктура, бизнес и земеделски проекти с нейно финансиране. Засега обаче сме се възползвали от едва около 10% от еврофондовете. И все пак метрото, магистралите и скоростните пътища, за които се говори все по-активно през последните години, лежат на европейски пари.

 

Членството на България в Европейския съюз затвърди не само човешките права, но и тези на животните. Ако до преди броени месеци измъчването и убиването на животни не се наказваше, то вече това се счита за престъпление. Има правила дори за това как да колим прасето по коледните празници.

 

Най-очаквана остава промяната в стандарта на живот, но засега сме далеч от средните европейски стойности.