Най-високо платени през първите три месеца на годината са наетите в икономическите дейности -1 453 лв. Хотелиерите у нас пък плащат най-малко.

Средната работна заплата, която сме получавали през март тази година е близо 690 лева. Това сочат данни на Националния статистически институт.

През януари тази година сме получавали заплата  663 лв., а през февруари с 30 лева по-малко – 633 лв. Най-високо платени през първите три месеца на годината са наетите в икономическите дейности -1 453 лв. Хотелиерите у нас пък плащат най-малко. Дали е така и има ли криза в набирането на кадри в туризма провери в Бургас и в Слънчев бряг екип на Календар.

Пепа Баракова работи в луксозен бургаски хотел като камериерка вече 10 години. Тя се въздържа да смени работата си с по-високо платена в Слънчев бряг. Причината е, че там ще работи само 3 месеца, а тук е целогодишно.

Въпреки оповестените данни от Националния статистически институт  хотелиери в Слънчев бряг споделят, че нямат проблеми с набирането на квалифициран персонал.

Такава е ситуацията в курортите, но само за сезона. Хотелиери се съмняват, че в изнесените данни не са включени допълнителните бонуси, които получават служителите им през лятото.

По думите на Георги Николчев – собственик на хотел в Слънчев бряг, никой хотелиер не е склонен заради ниска заплата да изгуби квалифициран персонал и после да изпада в необходимостта да обучава нови хора.