Причина за високите цени, на които производителите продават, са поскъпването на горивата, фуражите и торовете в земеделието.

За първите три месеца от началото на годината, храните от растителен и животински произход са поскъпнали с близо 22 %.

Причина за високите цени, на които производителите продават, са поскъпването на горивата, фуражите и торовете в земеделието.

Две кафета, сок и плод. Общо – за 4 лева. Така започва денят за Нина. Запознаваме се с нея на обяд в кварталния ресторант. Тя консумира пържени картофи с паниран кашкавал и една салата на обща стойност 3 лева и 70 ст. Ако бяхме срещнали Нина отново на обяд, но само няколко месеца по-рано, цифрата щеше да е доста по-малка.

От началото на годината, кашкавалът се е вдигнал с цели 33 стотинки за килограм. Картофите – с 40 стотинки. И олиото, в които ги пържим е по-скъпо – точно с 18 стотинки. Успокоението е, че поне салатата ни е по-евтина. Краставиците и доматите са на цени с близо 70 стотинки по-ниски от януари. Ако Нина обаче си беше поръчала десерт, щеше да влезе в преразход – през месец май 2011, захарта ни излиза особено солено – цената й е с 80 стотинки по-висока, в сравнение с началото на годината.

За да спести поне от разходите за ресторант, Нина често си носи обяд от вкъщи

Въпреки че всички признават, че вариантът да си купим продукти от пазара и да си ги приготвим сами у дома излиза доста по-евтино, и търговците тук отчитат съществен отлив на клиенти.

Според търговците, стоките за поскъпнали с между 50 стотинки и левче. Това се отразява и на портмонето на Нина.

Повече за ежедневните ни разходи – във видеото.