Селима Габали е представител на една от най-консервативно настроените части на египетското общество – бедуините. Това, което категорично може да се каже за нея, е, че е революционер във всяко отношение...

След революцията в Египет предстои ли революция и в отношението към жените?

 

Селима Габали е представител на една от най-консервативно настроените части на египетското общество – бедуините. Това, което категорично може да се каже за нея, е, че е революционер във всяко отношение.

 

Селима Габали е родена в бедуинско племе Джебелия, което живее в източен Египет. Тя е първата жена от селото, която е ходила на училище.

 

Все още единствената жена-шофьор в Света Екатерина. Нейна е идеята да създаде работилница за бедуински занаяти.

 

Бедуинската жена се качва в планината, за да пасе стадото и бродира невероятни неща с иглата си. В момента, в който тя види цвете, го запечатва в паметта си. И понеже няма химикал или хартия, за да нарисува видяното, тя го извезва върху дрехата си.

 

Всичко - от мънистата, до платовете, с които се шият бурките, торбите за захар, шаловете и чантите - Селима купува от Кайро. Признава, че първоначално бизнесът й е стартирал като опит да запази традициите на племето си. Постепенно се е превърнал в печеливша дейност. 

Селима разказа, че без подкрепата на баща си никога е нямало да постигне такава независимост в живота си.