Специалистите съветват да сме по-активни в търсенето на работа...

Как се оцелява с разходи, а без доходи? На практика това е невъзможно, но не и в България.

 

В Шумен, например, регистрираните безработни са над 13 хиляди, а има 100 свободни работни места.

 

Петър е на 23 години, а от две усилено търси работа, но безуспешно. До преди време Стела пък работила като счетоводител, но вече е на трудовата борса.

 

Общото между Стела и Петър е, че искат да си намерят работа, дори и да не е по специалността им. Петър е готов да работи за минимална работна заплата.

 

В момента е изцяло зависим от родителите си, които му дават пари и му плащат сметките. Така оцелява.

 

Стела иска да започне работа, но от опит знае, че заплатата й трябва да стига поне за битовите разходи. Затова се надява на поне 400 лева стартово възнаграждение.

 

В Шумен отчитат лек спад на безработицата - с малко, но все пак безработните намаляват трайно. Близо 60% от продължително безработните обаче са с основно или по-ниско образование. Алтернативата за тях е преквалификация.

 

Въпреки че броят на хората, които търсят, а не могат да си намерят работа расте, специалистите съветват да бъдат по-активни и да следят често обявените работни места в бюрата по труда.

 

Друга алтернатива са обявите във вестниците, специализираните портали за работа в интернет, както и Европейския портал за работа в чужбина.