Редникът, който е свалил тази информация, има достъп до съответното ниво на данни, но това в никакъв случай не означава, че той може и трябва да влиза във всички файлове. Това каза в \"Здравей, България\" Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията по повод изнесените коментари в \"Уикилийкс\"...

Изнасянето на подобна информация се прави от най-ниското оперативно звено, което работи със съответната техника. Редникът, който е свалил тази информация, има достъп до съответното ниво на данни, но това в никакъв случай не означава, че той може и трябва да влиза във всички файлове. Това каза в \"Здравей, България\" Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията по повод изнесените коментари в \"Уикилийкс\".


По думите й данните са от информационните масиви на Държавния департамент и са свалени от човек, който има право и достъп до тези данни. Този човек в момента е в затвора, каза Цвета Маркова и подчерта, че искрено се надява да остане там.


Да коментирам дали трябва да се вярва на тази информация повдига два въпроса – до източника на информация - дали той е автентичен - и за това доколко данните имат аналитичен характер.