Кражбата е била извършена, като на потребителите било изпратено електронно писмо, в което се казвало, че трябва да влязат в профила си в Джимейл. В него имало връзка към фалшив интернет сайт, който бил точно копие на истинската поща на Гугъл. Когато потребителят въведе името и паролата си, те се записвали на компютър на хакерите и така ставали тяхна собственост.

Китайски хакери са откраднали паролите на стотици потребители на електронната поща на Гугъл – \"Gmail\", съобщиха американските власти. Разбити са електронните пощи на високопоставени служители на правителството на Съединените щати, военни и журналисти. Водеща компания, занимаваща се със сигурността в интернет обясни, че целта на атаката била да се наблюдава кореспонденцията. Китайското правителство отхвърли категорично обвиненията.

Хакнати са паролите на водещи китайски политически активисти и високопоставени правителствени служители в няколко азиатски държави. Гугъл обяви, че пробив в сигурността няма, но са били откраднати отделни пароли посредством измама. Компанията вече е уведомила властите за хакерската атака. Взети са и всички необходими мерки за защита на личните данни на собствениците на засегнатите имейли.

Във Вашингтон, Белият дом съобщи, че разследва случилото се, но най-вероятно акаунти на служители на администрацията не са били засегнати. Кражбата е била извършена, като на потребителите било изпратено електронно писмо, в което се казвало, че трябва да влязат в профила си в Джимейл. В него имало връзка към фалшив интернет сайт, който бил точно копие на истинската поща на Гугъл. Когато потребителят въведе името и паролата си, те се записвали на компютър на хакерите и така ставали тяхна собственост. След като имат паролата, кибер-престъпниците пренасочвали входящата поща към други мейли и така можели да я четат по всяко време. Анализатори обявиха, че вероятно става дума не за кибератака, а за кибершпионаж, като се има предвид кои са собствениците на засегнатите пощенски кутии.