Държавните институции въвеждат стандарти как да отглеждаме децата си. В новия закон за детето са предвидени три групи от препоръки, по които ще се определя дали средата, в която живее детето е подходяща за него...

Държавните институции въвеждат стандарти как да отглеждаме децата си. В новия закон за детето са предвидени три групи от препоръки, по които ще се определя дали средата, в която живее детето е подходяща за него.

 

Николета е на 2 годинки. За възпитанието й се грижи майка й. Баща и е зает с това да изкарва пари, за да живее семейството му нормално. Тримата живеят с 400 лева. Стигат за ток, вода и - доникъде. Предимство има детето.

 

Двамата родители са на мнение, че не са им нужни нечии други съвети или стандарти за това как да отглеждат детето си, защото те самите най-добре знаят кое е най-доброто за него.

 

И двамата мислят, че ограниченията на детето им от море, планина и други неща, които минават в графата лукс, не ги правят лоши родители.

 

Категорични са, че няма да го лишат от храна, дрехи, лекар, стоматолог. Според тях стандарта не отглежда деца.

 

В момента се подготвя внедряването на стандарти, които подробно описват начините, по които трябва да се отгледа детето. В първата от трите групи са задължителните правила – тук се включва осигуряването на прехрана и отопление, както и подходящ подслон.

 

Втората група е свързана със съвети за безопасността. Третата дава насоки как да отглеждаме децата си, за да може те да се чувстват в безопасност, ценени и обичани.