След освобождаването си тримата български пилоти, отвлечени от суданския регион Дарфур, бяха откарани в столицата Хартум. Там бяха посрещнати от ръководителя на суданските служба за разузнаване и сигурност Мохамед Атта...

Освободените след близо половин година плен в Судан български пилоти са в България. Военният самолет се приземи на летище София преди минути.


Тримата българи, придружавани от министъра на външните работи Николай Младенов и директора на Националното разузнаване ген. Кирчо Киров се прибраха в България. Бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов.


В момента се провежда и среща между тях и роднините им, които обаче е закрита за медиите.

 

След освобождаването си тримата български пилоти, отвлечени от суданския регион Дарфур, бяха откарани в столицата Хартум. Там бяха посрещнати от ръководителя на суданските служба за разузнаване и сигурност Мохамед Атта.


Българският външен министър Николай Младенов посрещна в суданската столица сънародниците ни и призова за създаване на безопасни условия за труд на хуманитарните работници.


Тримата българи бяха отвлечени в западен Дарфур, докато работеха за Световната програма по прехраната на ООН.


Отвличанията на чужденци с цел откуп са честа практика в размирната суданска провинция Дарфур, където от години се води гражданска война. Освен тримата българи, само за последните две години бяха отвлечени повече от 20 чужденци.


Сънародниците ни бяха похитени на 13 януари близо до град Ел Дженейна, столица на Западен Дарфур.

Екипажът на авиокомпанията \"Хели ер\" работел по договор в Африка към световната програма по прехраната на ООН. Пилотите са натоварени на джип  от седем въоръжени мъже, представители на местно племе.


През април тримата българи успели да избягат, но отново били заловени от похитителите си. За операцията по спасяването им в Судан беше командирован директорът на националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров.