Позиив или негатив е спирането на проекта \"Супер Перелик\"?

80% от българите не одобряват строителството в защитените зони на планините. Това сочат резултатите от национално проучване на агенция \"Алфа Рисърч\". Мнение по темата потърсихме от един дългогодишен планинар в Родопите, както и от основния инвеститор на стопирания проект \"Перелик\", предвиждащ изграждането на нов ски курорт.

61-годишният смолянчанин Тодор Райчев е планинец по месторождение и заклет планинар по душа и професия. Безумие е най-меката дума, която използва само за мисълта да се застрояват защитени зони. И за доказателство показва последиците от презастрояването, оставени върху природата  в  курорта Пампорово и местността Смолянските Езера.

Категоричен е, че застрояването на защитени зони ще изгони туристите от планината, така както презастрояването и сега ги изгонило от Пампорово. Затова той е сред най-доволните от спирането на идеята за изграждане на ски писти по т.н. проект \"Супер Перелик\".

Според основния инвеститор на проекта, от спирането на изпълнението са загубили всички родопчани. Той и до днес вярва, че един ден политици, еколози и инвеститори ще намерят разумно решение и ски пистите на Перелик ще бъдат факт.

 

Вижте видеото за допълнителна информация.