Началният час на гей парада е 16.00 часа на Моста на влюбените до НДК...

Четвъртият \"София Прайд\" ще се проведе на 18 юни. Началният час е 16.00 часа на Моста на влюбените до НДК, съобщиха организаторите от Фондация \"София Прайд\".

\"София Прайд\" е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза. Тази година организаторите очакват над 1000 участници.

\"Прайдът не е демонстрация на сексуалност. Прайдът е елемент от борбата за това всяка сексуалност да може да бъде безпроблемно изразявана. Прайдът е видимата част от битката хора да не бъдат убивани, бити, обиждани, подигравани, уволнявани, гонени от вкъщи, мачкани заради това кого обичат. Прайдът е позиция срещу това омразата, насилието и неприемането да бъдат норма\", съобщи представителят на организаторите Яна Бюрер Тавание.


Тя подчерта, че според изследване на Агенцията за равни права на ЕС (FRA) България е една от държавите с най-много хомофобия. Като всяка година, прайдът ще премине при засилени мерки за сигурност - шествието ще бъде пазенo от стотици полицаи и частни охранители. С цел осигуряване на безопасността, организаторите приканват участниците преди и след шествието да се движат на групи, без да показват аксесоари с дъгата; да дойдат на Моста на влюбените до НДК между 16:00 и 16:30 часа; да не провокират или отговарят на провокации от хора, извън шествието; да не напускат шествието преди неговия официален край; и при най-малкия проблем, да се обръщат към доброволците с тениски с надпис STAFF.

До момента София Прайд 2011 получи подкрепата на Посолствата на Холандия, САЩ, Белгия, Норвегия, Финландия, Великобритания, Германия, Словения, Австрия, Франция и Швейцария; Фондация Ресурсен Център \"Билитис\", Младежка организация \"ЛГБТ Действие\"; Българска Социалистическа Младеж, Георги Кадиев, кандидат за кмет на София; Amnesty International, ILGA Europe. /БГНЕС