Те се обявиха срещу новия законопроект за управление на отпадъците...

Собственици и служители във фирми за рециклиране на отпадъци излизат на протест. Те се обявиха срещу новия законопроект за управление на отпадъците.


Според поправките в закона ще бъде премахнат режима на лицензиране на търговската дейност с черни и цветни метали. Вместо това ще се издава разрешение. То обаче ще може да се отнема без да са посочени конкретни нарушения, недоволни са от бранша. 


Друга причина за протеста е, че гражданите няма да имат право да предават черни и цветни метали на съществуващите площадки. А ще могат да ги връщат само на общински площадки, при това безплатно. За скрап пък физическите лица ще могат да получават парите си само по банков път.


Въвежда се и изискване за предоставяне на банкова гаранция в размер на 100 000 лв. за всяка фирма и отделно 50 000 лв. за площадка, без - според фирмите - да е ясно каква е целта на тази гаранция.


Протестът срещу тези поправки започва в 12 часа на площад \"Народно събрание\". Организаторите очакват в него да се включат над 5000 човека.