Тя заяви, че не вярва на съда като орган, но в системата има хора, които си вършат работата...

Чашата на търпението към това да не се прави нищо ефективно в съдебната система почва да прелива. Това каза в \"Здравей, България\" Екатерина Михайлова, зам.-председател на парламента и депутат от \"Синята коалиция\".


За пръв път чувам  от името на управляващите, че е нужно конституционна промяна, отбеляза тя. По думите й това се дължи и на много тежък натиск вътре в съдебните среди за реформа, която не е свързана просто с махането на няколко хора.


Състоянието на съдебната ни система е тежко и трябва да има лечение, смята Михайлова. На въпрос дали вярва на правосъдието тя каза, че не може категорично да отговори с да или не. Ако гледам какво прави ВСС, кадровият орган на съдебната власт, аз не му вярвам. Той е компрометиран, подчерта тя.


Според нея трябва да има промяна в начина, по който се избира висшият кадровият орган във ВСС, който в момента се избира от управляващото мнозинство. Виждаме как този Висш съдебен съвет започна да се подчинява на управляващите, както са го правили и другите. Нека да се избират не в рамките на управляващото мнозинство, а от парламента, предлагат от \"Синята коалиция\".


Според Михайлова е необходимо да бъде намален и съставът на ВСС, както и да се скъсят мандатите им.


Вотът на недоверие за нас е през есента, не искаме вотът да се превръща в предизборна кампания за един или за друг, обобщи тя.