Повечето от тях са известни на полицията и с висящи дела за кражби...

Обир на банков клон предотвратиха криминалисти в центъра на София. При среднощната акция са задържани 10 души. Повечето от мъжете са известни на полицията и с висящи дела за кражби и грабежи.

 

Арестувани са при опит за бягство, след като със заглушителна техника успели да проникнат през няколко етапа от защитата на трезора.

 

На път към банката групата се е движела с две таксита и микробус. Носели са апаратура за подслушване на честотите на полицейските радиостанции и техника за заглушаване на СОТ системи. Малко след 00.00 часа крадците се опитали да проникнат през задния двор на кооперация.

 

Групата е започнала да кърти камерите на сградата от задната й страна. Проникнали са през метални и бетонни прегради, без да предизвикат паник сигнал, но малко след полунощ се е задействала аларма, която накарала обирджиите да избягат. Тогава след месец и половина следене се намесва и Криминална полиция.

 

Преследването продължава повече от час и половина. Двама са задържани в квартал \"Люлин\", един в \"Суходол\", а седем - в \"Западен парк\". Сред тях е известният в криминалните среди мъж с прякор Мишо Кривия, обвиняем за грабеж на чейнджбюро в Пловдив.

 

Сашо Кюстендилеца, Пешо Крадеца, Илиян Хрътката, Иван Турчина, Любо Гъзара са сред другите задържани криминално проявени - регистрирани и обвиняеми за обири и автокражби.

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов отново упрекна съдебната система, че всички те се разхождат на свобода, въпреки приложени от МВР доказателства и техни ДНК-материали от знакови грабежи.

 

Цветанов похвали Криминална полиция за успешната операция срещу ключови столични крадци, изгрели от някогашната люлинска банда на покойния Джиджи. Операцията срещу десетимата беше наречена от МВР \"Защитените\" заради системните им измъквания от наказателна отговорност.