Ако в сигнала й се съдържа истина, трябваше вече да бъде потвърден или отхвърлен, смята шефът на \"Митниците\"…

Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-е години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен. Това заяви в \"Здравей, България\" Ваньо Танов, директор на Агенция \"Митници\".


Депутатът от Единна народна партия Мария Капон каза, че за преминаването на камиони през столичната митница се заплащат суми, които се разпределят между хора от властта.


\"Този, който внася стоката, представя фактура, примерно, от Турция и тази фактура трябва да бъде оспорена от митническите служители, когато има основание. Оспорва се тази стойност и се явяваме в съда\", каза шефът на \"Митниците\".


По думите му в 99% от случаите се губят делата, защото в условията на пазарна икономика, ние не можем да докажем стойността на тази стока. Всяка една стока, за която възникнат такива съмнения, тя се сравнява с други предишни стоки, които са били фактурирани на същата стойност. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години в ЕС се търси формула, с която да се сведе до минимум субективния елемент. Да има единни цени на ЕС на каргото. Но много от страните членки не са съгласни и това до този момент не може да мине, коментира Танов.


За това дали този случай с камионите през столичната митница е контрабанда, Танов каза, че няма такава.


\"Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание\", подчерта той.