Според детски ортопед в края на петия месец при едно нормално развитие бебето е готово за това...

В днешната си рубрика \"Моето бебе\" \"На кафе\" даде съвети как да разберем кога бебето е готово да сяда и кой е правилният начин да го научим на това умение без риск от изкривяване на гръбнака.

 

Според детския ортопед д-р Ванелин Алексиев в края на петия месец при едно нормално развитие бебето е готово както за сядане, така и за ползване на бънджита и дори проходилки.

 

Педиатърът д-р Гергинова обаче категорично не е съгласна и твърди, че детето не е готово за бънджи преди шестия месец, нито за проходилка преди осмия.

 

Американските педиатри са на мнение, че бебетата сами дават сигнали на родителите кога са готови да седнат и обикновено това се случва между петия и шестия месец.

 

Американците използват бънджитата от най-ранна възраст, тъй като лекарите им препоръчват това да става още около третия месец. Те обаче не одобряват много проходилките от гледна точка на безопасността.

 

В Англия пък съветите към майките са да не подлагат бебето си на опити да сяда само, преди да го приучат към сядането с помощта на възглавници. Английските педиатри са категорично против използването на проходилка на каквато и да е възраст. Те смятат, че бънджито подпомага развитието на вратните мускули и кръста и е добре да се използва веднага щом детето може да държи главата си изправена, т.е. към четвъртия месец.

 

Вижте повече във видеото.