\"Държавата е влак, който е спрял в тунел, а машинистът пуфти, имитирайки движение\"...

Точно преди два дни ГЕРБ навърши две години от управлението си.

 

В тази връзка политологът от Института за модерна политика Емил Георгиев постави оценка \"три на релси\" на правителството на Бойко Борисов за този период.

 

\"За съжаление тази оценка е константна, защото реформите са в задънен коловоз\", обясни Георгиев, сравнявайки държавата с влак, който е спрял в тунел, а \"машинистът пуфти, имитирайки движение\".

 

В анализа си Институтът за модерна политика разделя законодателството на прозрачно, сиво и черно. Сивото законодателство е това, което пречи на въвеждането на реформи и обслужва скрити интереси, а черното обслужва явни корпоративни интереси и създава корупционна среда.

 

\"В тази последна година законодателството рязко потъмня. 87 законопроекта сме определили като сиви, а напоследък имаме 3, които са категорично черни\", обясни Емил Георгиев.

 

Като примери за \"черни законопроекти\" той даде законът за концесиите, който облагодетелства една конкретна фирма; законопроектът за имотите на БЧК; отмененият текст в Кодекса за социално осигуряване, с който се национализираха частните пенсионни фондове.

 

Отличниците на това управление, според Института за модерна политика, са депутатите Иван Иванов и Лъчезар Тошев, заради най-многото зададени въпроси и актуални питания към министрите.