По този показател, страната ни се нарежда до Казахстан, Перу, Азербайджан и зад повечето страни от ЕС

Над 40 процента от българските ученици на 15-години са неграмотни. Данните са публикувани в доклад на Европейската комисия.

По този показател, страната ни се нарежда до Казахстан, Перу, Азербайджан и зад почти всички страни от Европейския съюз. Проучването изследва не четенето, а способността на учениците да запомнят прочетеното.

Решихме да разберем каква е причината за лошите резултати в теста за грамотност. Въоръжихме 15-годишната Гери с химикалка и я оставихме за 10-тина минути.

Въпреки, че на нея й се стори лесно, близо половината от останалите ученици, които са попълнили теста, не са се справили.

Моите ученици съм забелязала, че не се справят много добре. Повечето гледат да препишат, разказва момичето.

С резултатите на Гери отиваме при образователните експерти, за да разберем как се е справила. Резултатът – отличен.

Колкото й да ни се искаше да получим универсален отговор на въпроса \"Как да учим по-лесно?\", такъв няма. Все пак, може да следваме някои правила, за да запомняме по-бързо уроците. А именно - да четем по-бавно, да препрочитаме написаното по няколко пъти и да четем много книги, за да развиваме способностите си. Тези правила важат два пъти повече за момчетата, защото техните резултати при четенето са два пъти по-лоши.

Успокояващото е, че през 2006-та година, когато е проведено същото изследване, резултатите са били още по-лоши.