Десет много добри автокрадци в София се залавят около 150 пъти и след това продължават да бъдат на свобода...

Големият проблем, заради който не се задържат автокрадци, е, че държавата не е мръднала по отношение осъждането им  в последните 20 години нито крачка напред. Това каза в \"Здравей, България\" Слави Ангелов, криминален журналист от в. \"24 часа\".


Десет много добри автокрадци в София се залавят около 150 пъти и след това продължават да бъдат на свобода. По оперативни данни са откраднали над хиляда коли.


В момента служител от МВР, който иска да хване такава група, трябва да мисли много как да я хване. Първият вариант е, когато крадецът е вече зад волана, точно след влизането в колата, която краде, обясни Ангелов.


По думите му обаче според закона  това при всички други престъпления е \"да уловиш някого на местопрестъплението\", но в този случай крадецът може да се съди само за проникване.


Ако е запален двигателят, също не е сигнал, че човекът ще краде колата. Тоест, полицаите трябва да изчакат колата вече да бъде запалена, при хващане на сто метра след запалването, също не се води кражба, според съдебната практика човекът е възможно да се е качил, за да я премести, коментира Ангелов.