Новият закон за управление на отпадъците предизвика бурни разногласия

Новият закон за управление на отпадъците, подготвен от Министерство на околната среда и водите предизвика протести пред Народното събрание.


\"Новият закон ограничава правата на гражданите и е \"противоконституционен, антиконкурентен\", заяви Борислав Малинов – зам.-председател на Българската асоциация по рециклиране.


Бизнесът настоява този закон да бъде изтеглен, защото има сериозни намеци за лобизъм в него. Причината за тази критика – \"на 2/3 от територията на страната няма да има площадки за скрап, отпадъци от автомобили, електроника. Площадки за скрап ще има само в общините, които имат общи устройствени планове, а такива имат само 1/3. Ще се появи вакуум. В бизнеса обаче няма вакуум. Някой трябва да запълни този вакуум\". Това заяви в студиото на \"Здравей, България\" Борислав Малинов.


Той допълни, че не само Българска асоциация по рециклиране, но и още 5 неправителствени организации, сред които Българска стопанска камара и Българска асоциация по рециклиране, са се обединили срещу закона.


Кой пречи на тези същите организации, които досега се занимават с бизнеса, без да имат постоянна площадка, да осъществяват събиране на металите на тези места?  Това запита зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.


Тя заяви за зрителите на \"Здравей, България\", че броят на площадките се намалява с цел да бъде осъществен по-добър контрол, тъй като в преобладаващата част от площадките, които са били проверени, са установени драстични нарушения – липса на документи, сертификати за произход.


\"Ние не се занимаваме с това коя фирма в кой град ще работи и е абсолютно невярно, че текстовете са лобистки\", допълни още тя.


\"Ние сме решени да сложим ред и кражбите на престанат\", заключи Евдокия Манева.


Повече подробности по темата – във видеото.