Управляващите и опозицията спориха кой кадрува в съдебната система...

Часове преди докладът на ЕК да бъде публикуван парламентът попълни магистратската си квота във Висшия съдебен съвет. Назначението на Нестор Несторов и Кирил Гогев стана, след като година и половина Народното събрание не попълни състава си във съвета.



Управляващите и опозицията спориха кой кадрува в съдебната система.


Нестор Несторов и Кирил Гогев заемат местата на Стойко Стоев и Иван Димов, които подадоха оставка от ВСС заради скандала с Красьо Черния.


Новите две назначения са предложения на независимите депутати, които иначе подкрепят правителството на ГЕРБ. За това от левицата обвиниха управляващите в задкулисно режисиране на избора.


Колегата на Манолова Михаил Миков предположи, че управляващите вкарват предложенията чрез независимите депутати, за да кажат че нямат отношение към кадруването във Висшия съдебен съвет.


Искра Фидосова припомни на предишните управляващи, че сегашният състав на Висшия съдебен съвет е бил избран от тях. И за кадруване от страна на ГЕРБ и дума не може да става.


Номинираният Нестор Нестеров обясни, че винаги е вършил принципно работата си като градски прокурор. Кирил Гогев обеща да помага да продължат промените в съдебната система. За избора на двамата гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и независимите.