Бомба бе взривена в самия център на Осло...

Бомбеното нападение в центъра на Осло и стрелбата в младежки лагер на управляващата в Норвегия Партия на труда са отнели живота на най-малко 87 души, заяви говорител на полицията.


\"Разполагаме с потвърждение, че най-малко 80 души са загинали. Не изключваме техният брой да нарасне\", заяви говорителят, имайки предвид стрелбата в младежкия лагер.


Бомба бе взривена в самия център на Осло в непосредствена близост до канцеларията на премиера и други правителствени здания. Полицията съобщи за най-малко седем убити при взрива. Малко по-късно на остров Утоея, намиращ се северозападно от столицата Осло, преоблечен като полицай мъж откри стрелба срещу участниците в младежки лагер на управляващата Партия на труда. Нападателят бе заловен. Той е \"етнически норвежец\" на 32 години. Според телевизия TV2 извършителят е свързан с крайнодесния екстремизъм и е имал две регистрирани оръжия на свое име. Полицията подозира, че има връзка между двете кървави нападения.


Норвежкият премиер Йенс Столтенберг осъди кървавите нападения, определяйки ги като атаки срещу демокрацията. В телевизионно обръщение към норвежкия народ той подчерта, че отговорът на тези нападение ще бъде единствено усилването на подкрепата за демокрацията в страната. \"Това нападение няма да разруши нашите демократични устои\", категоричен бе Столтенберг.


Кървавите атентати бяха осъдени и от цялата международна общност. Американският президент Барак Обама призова за международно сътрудничество в борбата срещу световния тероризъм. \"Трябва да работим заедно, сътрудничейки си в разузнавателната област и по отношение на предотвратяването на подобни ужасни нападения\", каза стопанинът на Белия дом. Обама, който посети Осло през 2009 г., за да получи Нобеловата награда за мир, заяви, че \"лично иска да поднесе своите съболезнования на народа на Норвегия\". \"Нашите сърца са с вас и ще ви предоставим всякаква помощ, която можем\", добави американският президент.


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е шокиран от новината за експлозията в центъра на норвежката столица Осло.\"Никой не е очаквал толкова голямо /терористично/ нападение в Норвегия, която е известна със своята миролюбива политика както вътре в страната, така и в чужбина\", се казва в негово изявление.


Северноатлантическият алианс също решително заклейми кървавите терористични актове. \"От името на НАТО осъждам отвратителните актове на насилие в Норвегия. Искам да поднеса искрените си съболезнования на норвежкото правителство и народ, както и на семействата на тези, които са загинали и пострадали в резултат на жестокия и страхлив акт\", се казва в изявление на генералния секретар Андерс Фог Расмусен. /БГНЕС