Генералният консул Ибрахим Ал-Фурис разказва, че не поддържа режима на Кадафи...

Преврат в либийското посолство в София. Генералният консул на Джамахирията Ибрахим Ал-Фурис, заедно с група революционно настроени служители се обявиха на страната на опозицията.

Те счупиха статуи и портрети на Муамар Кадафи и издигнаха знамето на революцията.

Екшънът в либийското посолство се разигра по същото време, в което от външното ни министерство обявиха съветника по консулските въпроси Ибрахим Ал-Фурис за персона нон грата и му дадоха 24 часа да напусне страната.

Ал-Фурис призовал всички служители да се присъединят към бунта, но двама отказали да го направят. Главният секретар и временно управляващият посолството били изолирани в отделна стая, но по-късно били освободени.

От външното министерство обясниха за \"Календар\", че мотивите им за обявяването на консула за персона нон грата, нямат общо с опозиционните му настроения, но не пожелаха да уточнят защо трябва да си замине от България. Според тях обаче, събитията в посолството са \"театър\", провокиран от новината, че трябва да напусне страната, а не обратното.

Пред нашата камера Ал-Фурис разказа, че подготвил оттеглянето си, но се отказал след като в последния момент получил информация, че е обвинен в доносничество за режима на Кадафи.

Консулът отказва да напусне България, защото синът му е настанен в болница тук. Освен това се страхува, че ако си замине за Либия, ще бъде убит. По думите му, в интервю за либийски канал снощи, той се разграничил от режима на Кадафи и оттогава започнали и заплахите за живота му.

Ал-Фурис разказва, че не поддържа режима на Кадафи отдавна. В началото на март изпратил човек в Либия, за да се свърже с опозицията и да заяви пред тях убежденията му. Причината да разкрие възгледите си сега е \"опетненото му име, което иска да изчисти\".