В групата, в която има и една жена, хората са на възраст между 21 и 56 години...

Седем български и 28 украински строителни работници бедстват в иракската столица Багдад, оцелявайки само с храната и водата, които им носят хуманитарни работници, съобщи телевизия Франс 24, цитирайки АФП.

В групата, в която има и една жена, хората са на възраст между 21 и 56 години. Работниците дошли с обещание за добро заплащане да строят сгради за срещата на върха на Арабската лига. Кошмарът започнал, когато срещата била отложена за неопределено време, строежът бил замразен, а подизпълнителят изчезнал, отбелязва БТА.


35-мата европейски работници живеят в строго охраняваната \"Зелена зона\" в Багдад в три претъпкани стаи \"като животни\" от месеци и са без заплати. Работниците са платили между 300 и 500 долара, за да си уредят тази работа в Ирак. Пристигнали са между декември и февруари, като очаквали да печелят между 2000 и 2500 долара месечно, съобщи Дарик радио.

След пристигането им било казано да не очакват повече от 1800 долара и те нямали голям избор, освен да подпишат договори с комапнията. Фирмата станала подизпълнител на турската \"Салар груп\" (Salar Group), която спечелила основния договор на стойност 38,5 милиона долара от Министерството на външните работи за изграждането на 22 вили. От януари обаче никой не е получил пари. През април те спрели работа и сега искат да им бъдат изплатени 286 000 долара.


Най-малко шестима от работниците са се разболели заради лошите хигиенни условия, посочи един от хуманитарните работници.


Говорителят на външното министерство Весела Чернева заяви пред АФП, че българските власти са поставили въпроса пред Ирак и Турция. В началото на август София прибра няколко десетки българи от петролни съоръжения край Басра, след като иракският им работодател не им плати, посочи Чернева.