Момичетата решили да се снимат на скалите, на фона на морето, когато вълната ги отнесла...

Летен ученически лагер край морето се оказа фатален за 15-годишно момиче от Кърджали. Заедно с още две приятелки от езиковата гимназия в Кърджали слезли на скалите в Стария Созопол, за да си направят снимки. Тогава когато огромните вълни ги повлекли навътре.

След дълга борба с водната стихия две от момичетата били спасени. 15-годишната Едит Симеонова обаче нямала този шанс.

Учениците на езиковата гимназия в Кърджали били на летен лагер в Приморско. Вчера посетили Созопол. По обед били пуснати да се разходят сами. Едит и още две приятелки стигнали до скали и решили да се снимат. Огромните вълни ги събарят в морето.

20-годишният Христо от Ловеч, който е готвач в близкото заведение чува виковете.

\"Събрах две метли от склада с дълги дръжки и две туби от вода и олио като шамандури\", разказва той.

На мястото са се струпали вече много зяпачи. Всички виждат как 15-годишната Едит се бори за живота си.

\"Може би борбата продължи 10 минути. Момичето се опитваше да плува, после се обърна по гръб и може би се опита да си почине. После отново се опита да се бори. В това време полицаите бяха петима и си запалиха цигара и не предприеха абсолютно нищо. В един момент детето се изгърби и това беше. Просто момичето пред очите ни си отиде\", разказва Михаела Ангелова – свидетел на инцидента.

В същото време Христо, който днес разказа, че дори не може да плува, се опитва да помогне на другите две момичета. На Христо помага и случаен мъж. Близки на работещите в съседните хотели и заведения стигат с лодка до Едит, но е твърде късно.

Само за два дни огромните морски вълни взеха 8 жертви по Южното Черноморие.


След инцидента почивката на децата беше прекратена. Днес те се прибраха по домовете си. В късния следобед автобусите докараха лагерниците от Приморско в Кърджали.

Загиналото момиче е от Крумовград, родителите й са уважавани лекари. Приятелите на Едит изпитват вина, че не са успели да я спасят.

За повечето лагерници това е първата среща със смъртта. На всички деца и родители ще бъде предложена психологична помощ, за да преодолеят травмата.