Опозицията определи избора като надбягване с един кон...

Решението за продажбата на \"Булгартабак\" беше посрещнато с неодобрение от опозицията. От левицата определиха избора като надбягване с един кон и дори една от най-грубите измами в българската икономика за последните 20 години.

 

13 години продължи сагата с продажбата на тютюневия холдинг. Тя беше съпътствана от политически скандали, оставки на министрите Лидия Шулава и Мехмед Дикме в кабинета на НДСВ и неизменни рокади в ръководството на \"Булгартабак\".

 

От левицата посрещнаха продажбата като лоша новина, защото нито държавата, нито работещите в тютюневи холдинг печелят от сделката. Цената, на която дружеството се продава, е по-ниска от финансовия капитал и имотите, с които \"Булгартабак\" разполага.

 

Друга причина, заради която от \"Коалиция за България\" определят сделката като измама, е свързана със самоличността на новия собственик.

 

\"Новите купувачи на \"Булгартабак\", които под шапката на една от най-големите руски банки, се опитват да скрият имената си. Зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България, които са ясно определени. Съвсем умишлено беше разчистен теренът за тази групировка\", на мнение е Румен Овчаров.

 

Той не пожела да уточни кого визира. В заключение от левицата обясниха, че от няколко дни върви слух за проявени руски претенции към приватизацията на „Булгартабак\". По стари спогодби между държавите ни руснаците претендирали за 49% от акциите на тютюневия холдинг.

 

От ДПС не коментираха продажбата на \"Булгартабак\", въпреки че секторът изхранва голяма част от електората им. Председателят на агенцията за приватизация Емил Караниколов отхвърли аргумента на опозицията за занижената цена. Караниколов отрече и информацията за руски претенции към сделката.

 

Председателят на агенцията за приватизация беше категоричен и по друг въпрос – руската външнотърговска банка е купувач на дружеството. За да бъде дадена зелена светлина на сделката, освен през Управителния съвет, тя трябва да мине и през Надзорния съвет на агенцията за приватизация.