Сензационни разкрития, свързани с купуването на гласове по време на избори, ще бъдат представени в \"Темата на Нова\" тази събота и неделя...

Сензационни разкрития, свързани с купуването на гласове по време на избори, ще бъдат представени в \"Темата на Нова\" тази събота и неделя, както и в още две издания на разследващата рубрика на Нова ТВ.

Журналистическите материали, подготвени от Диляна Гайтанджиева и Марин Николов, са част от Национална кампания срещу купуването на гласове на предстоящите местни и президентски избори, реализирана със съдействието на МВР, Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, както и фондация \"Америка за България\".

Инициативата включва излъчването на осем документални филма в градове, известни с корупционни схеми на предишни избори и в които се очаква и тази година да има купуване на гласове.

Кампанията е подкрепена от Нова ТВ и от Би Ти Ви, а идеята е на сдружение \"Българион\". То е създадено от журналистите Галя Щърбева, Лора Крумова и Петко Гюлчев. На 18 септември предстои  национална конференция, на която ще бъдат обсъдени скандалните разкрития, представени в проекта.


Събота, 3 септември, 19:30 ч.
тема: Миньорски избори
автор: Марин Николов
оператор: Петко Гюлчев


18 май, 2007 г., Централна обогатителна фабрика, град Перник, два дни преди изборите за евродепутати. В деня на излъчването на този материал в студиото на предаването \"Здравей, България!\" е поканен и заместник-председателят на Движението за права и свободи по това време Росен Владимиров, за чиято партия според сигнал на работници миньорите са инструктирани да гласуват.

Започва разследване, което след около година е прекратено поради липса на категорични доказателства за купуване на гласове. Тогава енергийният бос и собственик на мини Перник Христо Ковачки все още не е станал неформален водач на по-късно сформираната партия \"Лидер\". На изборите за евродепутати ДПС е на трето място с малка разлика от класиралите се преди него ГЕРБ и БСП..

Август, 2011 година, Централна обогатителна фабрика. Сезонът на абитуриенските балове е минал. Отново под прикритие проверяваме как се организират избори сред миньорите. Този път предстоящите през есента общински и президентски избори. Има ли промяна 4 години по-късно?


Неделя, 4 септември, 19:30 ч.
тема: Град на греха
автор: Диляна Гайтанджиева
оператор: Петко Гюлчев


Град на греха, на търговията с жива плът и трафика на жени за Западна Европа. Тук живеят богати ромски фамилии, които от години движат бизнеса с проститутки. Тези хора, които не се притесняват да продават жените си, с лекота търгуват и с гласовете си и решават кой ще управлява местния парламент. През 2008 г. \"Темата на Нова\" показа схемата за купуване на избиратели в Петрич и Сандански. Въпреки доказателствата, делото не стигна до съд...

Три години по-късно дилърите на гласове, които заснехме, се готвят за предстоящия вот. Този път офертите ще са повече, защото в един ден ще се гласува за президент, за кмет и за общински съветници. Срещаме се с един от основните участници в манипулирането на вота в Петрич и Сандански...

Как се изчисляват \"мъртвите души\" на изборите и защо въпреки отрицателния естествен прираст данните сочат, че броят на избирателите не се променя? Какво представлява схемата \"Индианска нишка\"? Как с един общински съветник се влияе на Общинския съвет?