Хората поискаха продажбата да бъде спряна незабавно...


Синдикати и работници от \"Булгартабак\" излязоха на протест. 10 автобуса с недоволни от сделката за приватизация на тютюневия холдинг поискаха продажбата да бъде спряна незабавно.  


20-годишните Ивайло и Мирослав работят в тютюневия холдинг едва от седем месеца като оператори на машини. 


Спаска има 24 години стаж в завода в Благоевград, а в София я довежда страхът за семейството й.


Протестиращите искат да се отхвърли решението за продажбата на \"Булгартабак\" на единствения допуснат купувач - БТ Инвест.


Това, което се знае за регистрираната в Австрия компания е, че зад нея стои руската Външнотърговска банка. Според руски медии обаче банката не участва за своя сметка, а за неизвестен към момента клиент.


От надзорния съвет на Агенцията за приватизация подчертаха, че водещото при сделката не е само цената, но и поетите социални ангажименти, както и задължението за изкупуване на български тютюн в следващите пет години.


Ръководството на Агенцията за приватизация поема цялата отговорност, а ако не се справи, лично шефът на дружеството ще си подаде оставката.


Изкупуването на тютюна и социалната защита на работниците са най-важните параметри по сделката \"Булгартабак\". Това коментира икономическият министър Трайчо Трайков. Той заяви, че не се интересува кой стои зад компанията, която купува предприятието, по-важно било да се продаде в най-кратък срок.