Пъзелът с основните претенденти в изборите през октомври се нареди...

След като и управляващите обявиха кандидатите си за \"Дондуков 2\", пъзелът с основните претенденти в изборите през октомври се нареди. Ивайло Калфин ще се опита да смени сегашното си работно място и от Европарламента и да се прибере трайно на родна земя.

 

От 2000 година досега той сменя депутатската скамейка с кабинета на министър на външните работи, а последните 2 години работи в Брюксел. Въпреки че ще участва в изборите за пореден път с червената бюлетина, Калфин не е член на столетницата.

 

Румен Христов е кандидатът, който десният електорат избра да представи \"Синята коалиция\" на президентските избори. Христов е собственик и управител на консултантска компания и редица търговски дружества. Работил е в екипите на президентите Петър Стоянов и Жельо Желев. Информацията за кандидатурата му от самото начало върви в комплект със спекулациите, че е близък до ДПС.

 

Румен Христов е кандидат на широко обединение на десните партии, без ДСБ. Хората на Костов обявиха, че го подкрепят, но няма да се регистрират в ЦИК рамо до рамо със Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев.

 

Лидерът на националистите Волен Сидеров също влиза в битката за президент. След краха на кандидатурата му за кмет на София през 2003-та, партията на Сидеров има народни представители в парламента вече втори мандат.

 

Националистът често се оказва замесен в скандали. Наскоро той и привърженици на \"Атака\" се озоваха в центъра на конфликт с мюсюлмани пред джамията в София.

 

Волен Сидеров веднъж вече беше на крачка от президентския пост. През 2006-та стигна до балотаж срещу Георги Първанов. Съотборник за изборите му е Павел Шопов.

 

Доцент, преподавател и ръководител на магистърската програма по европейско право в Софийския университет - Атанас Семов. Той е кандидатът на \"Ред, законност и справедливост\".

 

Меглена Кунева е първият български еврокомисар. Сега оглавява борда на директорите на Европейския център за политики. Готова е да се раздели с кариерата си на европейската политическа сцена, за да стане първата жена-президент на България. В бюлетината до името на Кунева ще прочетем и това на икономиста Любомир Христов.

 

Алексей Петров – бившият таен агент на спецслужите, който беше обвинен за лидер на престъпната групировка \"Октопод\", също се кандидатира за президент. Всички останаха с усещането, че до Петров в надпреварата ще застане една от основателките на ГЕРБ Душана Здравкова. Тя обаче само представи предложението на Петров за негово вице - военният Николай Георгиев.

 

Няколко пъстри кандидатури ще разведряват вота наесен. Силни симпатии в интернет печели тандемът Светльо Витков и Венци Мицов. И още една екзотична кандидат-президентска двойка - бившият частен детектив Димитър Куцаров и джаз певицата Камелия Тодорова.